Tények és tévhitek a gyümölcslevekről
A gyümölcslé a friss gyümölcsök adaléktól mentes leve, míg köznapi értelemben a gyümölcs tartalmú italok összefoglaló neve. Ezen belül megkülönböztetünk különböző kategóriákat: a gyümölcstartalom százalékában: 100 % gyümölcshányadú a must (ennek szűrt, vagy derített és csírátlanított változata az ún. „folyékony gyümölcs”), minimum 25 % (alma és körte esetén 45 %) a gyümölcsnektár, majd 12 % minimum gyümölcshányadig gyümölcsital, az annál kevesebb gyümölcshányad felhasználásával gyártott késztermék pedig az üdítőital (ezen belül „gyümölcsalapú ízesített üdítőital” az, ami minimum 5 % gyümölcslevet tartalmaz); továbbá széndioxid tartalmuk alapján, illetve, hogy szűrt vagy rostos különböztetjük meg a gyümölcsleveket.